Log in

Porezni tretman isporuke i ugradnje solarnih ploča

Isporuka i ugradnja solarnih ploča, bilo da se radi o fotonaponskim panelima ili solarnim pločama za toplinsku energiju, na navedene objekte podložna je stopi PDV-a od 0% od dana stupanja na snagu Zakona.
Kupac (vlasnik stambenog objekta ili javne zgrade) neće platiti PDV na ove usluge, jer će se primjenjivati stopa PDV-a od 0%.
Tvrtka u ulozi projektanta ili partner izvođač će plaćati PDV na materijal i usluge koje koriste u projektu, ali će taj PDV moći odbiti kao pretporez.

Porezni status za situaciju u kojoj projektant ima partnera izvođača i nude ključ u ruke uslugu

Ako tvrtka u ulozi projektanta surađuje s izvođačem i zajedno nude ključ u ruke uslugu za isporuku i ugradnju solarnih ploča na navedene objekte krajnjem kupcu - primjenjuje se stopa PDV-a od 0% prema krajnjem korisniku (kupcu).
Kao projektant, nećete naplaćivati PDV na svojim računima prema krajnjem kupcu, jer se primjenjuje nulta stopa PDV-a.
Isto vrijedi i za izvođača ako se radi o isporuci i ugradnji na objekte za koje je primijenjena stopa PDV-a od 0% prema kupcu.
Oba porezna obveznika (projektant i izvođač) plaćaju PDV na materijal i usluge koje koriste u projektu, ali imaju pravo na odbitak tog PDV-a kao pretporeza.

 Stopa PDV-a za isporuku s ugradnjom solarnih pločaStopa PDV-a za materijal (robu) bez ugradnjeStopa PDV-a za usluge koje NE uključuju ugradnju
1. Isporuka i ugradnja solarnih ploča na stambene i javne objekte 0% 25% 25%
2. Suradnja projektanta i izvođača za uslugu tipa "ključ u ruke" na objektima 0% 25% 25%
3. Isporuka solarnih ploča kao trgovačke robe bez ugradnje N/A 25% N/A
4. Podizvođač koji obavlja primjerice izvedbeni dio projekta, za što izdaje račun glavnom izvođaču N/A N/A Prijenos porezne obveze na glavnog izvođača

Napomena:

  • U slučaju broj 3, gdje se isporučuju solarni paneli kao trgovačka roba, PDV od 25% plaća se na samu isporuku solarnih ploča, a ne na njihovu ugradnju.
  • PDV na materijale i usluge koji se koriste u projektu može se odbiti kao pretporez od strane projektanta i izvođača, ali se istovremeno plaća od strane krajnjeg korisnika (vlasnika objekta) u slučaju varijante 1 i 2.

Detaljnije možete pročitati na https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=3413&List=Vijesti